Deel 6: Werk aan je conditie

Serie: Financiële Fitness in onzekere tijden

Bijbel: Mattheüs 25:19-21; Filippenzen 4:11-13; 1 Korintiërs 9:24-27

In deel 5 van deze serie hebben we je aangemoedigd om reserves aan te leggen omdat de toekomst zo onzeker is. Het beschikbaar hebben van contant geld is een belangrijk aspect van financiële fitheid, zodat je genoeg hebt om noodsituaties het hoofd te bieden en zodat je vrijgevig kunt zijn naar anderen die het ook moeilijk hebben.

Als je aan een fitnessprogramma begint is het programma beginnen het makkelijkste gedeelte. Het is veel moeilijker om er een levensstijl van te maken. Om fit te blijven is zelfbeheersing en conditie nodig. Bijbels gezien gaat zelfbeheersing of het gebrek daaraan naar het diepste deel van ons: het hart. Het begint met onze diepste overtuigingen. Waarom doe ik mezelf dit aan? Om welke reden ontneem ik mezelf deze goede dingen in het leven? 

Als we onszelf willen beheersen en willen volharden in onze levensstijl kan het helpen om te kijken naar de beloningen. Wat wil je Jezus horen zeggen als je Hem in de hemel ontmoet? Veel mensen antwoorden: “Ik zou willen dat Jezus zegt: ‘Goed gedaan, je bent een goede en trouwe dienaar. Je bent trouw geweest over weinig, ik zal je er veel voor teruggeven. Kom binnen en vier mee in de vreugde van je meester.'” De beloning van goed beheer over het geld en de bezittingen die ons zijn toevertrouwd zal een onvoorstelbare vreugde zijn in de nabijheid van God!

Echte zelfbeheersing gaat niet over het onder controle brengen van onszelf maar over de kracht van Christus. Uiteindelijk gaat het er bij het beheersen van onszelf om dat we door Christus worden geleid. Wanneer de liefde van Christus ons stuurt, wanneer we de waarheid omarmen dat Hij onze soevereiniteit is, kunnen we kracht vinden in Christus.

Hij geeft ons de kracht om in alle omstandigheden stand te houden. Het maakt niet uit of we weinig of veel hebben, we kunnen leren om tevreden te zijn wat er ook gebeurt. “Ik heb geleerd om tevreden te zijn, ongeacht de omstandigheden. Ik weet wat het is om in nood te zijn en ik weet wat het is om genoeg te hebben. Ik heb het geheim geleerd om in elke situatie tevreden te zijn, of ik nu goed gevoed of hongerig ben, of het nu gaat om leven in overvloed of in gebrek. Ik kan dit allemaal doen door Hem die me kracht geeft.” (Filippenzen 4:11-13) Omarm de bekrachtiging van de Geest die God ons heeft gegeven en die ons “niet verlegen maakt, maar ons kracht, liefde en zelfdiscipline geeft”. (2 Timoteüs 1:7)

Paulus heeft het over de noodzaak van zelfdiscipline als voorwaarde voor het winnen van de race, met behulp van een sportieve metafoor. “Weet je niet dat in een race alle lopers lopen, maar slechts één de prijs krijgt? Ren op zo’n manier dat je de prijs krijgt. Iedereen die deelneemt aan wedstrijden traint er keihard voor. Zij doen het om een kroon te krijgen die niet eeuwig meegaat, maar wij doen het om een kroon te krijgen die eeuwig meegaat. Daarom ren ik niet als iemand die doelloos loopt; ik vecht niet als een bokser die de lucht in gaat. Nee, ik sla een slag tegen mijn lichaam en maak er mijn slaaf van zodat ik, nadat ik aan anderen heb gepredikt, zelf niet gediskwalificeerd zal worden voor de prijs”. (1 Korintiërs 9:24-27)

In de training moeten we haalbare doelen stellen en stap voor stap groeien in onze financiële fitheid. Wees niet onrealistisch in jouw verwachtingen!

In een fitnessprogramma kun je jezelf na het bereiken van een doel met jouw favoriete ongezonde voeding verwennen – of in jouw financiële fitnessprogramma iets leuks kopen.

Het helpt om een verantwoordelijke partner te zoeken. Voor echtparen is dit uw echtgenoot. Verantwoording afleggen aan iemand anders verhoogt je motivatie om te slagen, omdat je er goed uit wilt zien voor de ander. Vergeet niet, gelovigen spelen voor het publiek van de drie-eenheid. Uiteindelijk zijn we verantwoording verschuldigd aan de Heer die onze prestaties evalueert!

Onderweg zul je op een gegeven moment falen. Dat doen we allemaal. “Want hoewel de rechtvaardigen zeven keer vallen, staan ze weer op, maar de goddelozen struikelen als het onheil toeslaat.” (Spreuken 24:16) Falen is onderdeel van het pad dat leidt tot succes. De grootste mislukking van ons allemaal is om te falen en het nooit meer te proberen. Falen leidt tot de overwinning maar alleen voor degenen die blijven volharden.

Dit was het laatste deel van de serie: Financiële Fitness in onzekere tijden.

  1. Wees klaar om te veranderen
  2. Onderzoek je financiën
  3. Zorg voor een begroting
  4. Gewicht verliezen
  5. Werk aan je spieren
  6. Werk aan je conditie
Categorieën: Encour