MoneyLife 2 is een serie van 5 bijbelstudies over financieel discipelschap – Jezus volgen in het gebruik van geld en goed – met de titel

Seizoenen van Vrijgevigheid!

Wij mogen een buitengewoon vrijgevige God dienen! Zijn genadegaven zijn overvloedig. Dit kringmateriaal gaat over groeien in vrijgevigheid. Het gaat niet over fondswerving, wij gaan niet praten over hoeveel je zou moeten geven, maar we gaan op een ontdekkingsreis. Vrijgevigheid gaat niet over verplichtingen, maar over een liefdevolle relatie met God en onze naaste. Geven is liefde, liefde is geven. “Je lijkt nooit zoveel op Jezus dan wanneer je vrijgevig bent”, zei een voorganger. Vrijgevigheid is inherent aan Gods manifestatie. Zijn genade, barmhartigheid, voorziening, geduld, vergeving en uiteindelijk Zijn grote offer van de Heere Jezus, zijn uitingen van Zijn overvloedige vrijgevigheid. Gulheid heeft eigenlijk niet zoveel met geld te doen, maar alles met compassie, liefde en zorg voor God en je naaste. Wanneer vrijgevigheid het leven van een gemeente karakteriseert, zie je de handtekening van God.

Bij dit thema kijken wij naar vier seizoenen van vrijgevigheid.

Winter
We beginnen in de winter – een harde en koude tijd. Een tijd van wachten op wat komen gaat. Een tijd van rust en reflectie. We zullen ons laten inspireren door Jezus vertelling over de rijke man en de arme Lazarus.

Lente
Dan komt de lente, een tijd vol fijne vooruitzichten op groei en bloei! Een tijd van vernieuwing.  Wat zijn de tekenen van nieuwe groei? We beschouwen de verandering die in het leven van een belastinginspecteur, Zacheüs, gebeurde.

Zomer
En dan een warme zomer waarin we zien dat alles groeit en tot bloei komt. Een zomer vol liefde – tijd om te kunnen genieten van ontspanning en onze relaties. Tijd om naar onze medemensen om te zien. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan is een voorbeeld van liefde in actie.

Herfst
We komen aan in de herfst, traditioneel een tijd van dankbaarheid voor de oogst. Een tijd om terug te denken aan Gods voorzienigheid en aan alles wat Hij voor ons heeft gedaan. In de herfst zien wij de natuur tot rust komen, bloemen en planten sterven af en maken zich klaar voor wat komen gaat. We lezen over de buitengewone vrijgevigheid van de gelovigen in Macedonië in respons op een oproep van Paulus om in de noden van de gelovigen in Judea, als gevolg van een ernstige hongersnood, te voorzien.

“Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.”  Prediker 3:1.

Dit kringmateriaal begint allereerst met oefeningen om met elkaar in gesprek te gaan over hoe wij met geld omgaan. Daarna worden vier kernthema’s behandeld. Elke kernthema begint met het bespreken van een 10 minuten ‘koffiegesprek’ waarin vier vrienden het over de thema over een kopje koffie hebben. Daarna bespreken wij een Bijbelgedeelte. De studie wordt aangevuld met veel achtergrondmateriaal voor persoonlijke verdieping.