Auteur: Leo de Vos
Dag 37: woensdag 31 maart 2021  

Weekthema: ๐—ฃ๐—ฟ๐—ถ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ
Tekstboek Jouw Geld Telt – Hoofdstuk 16 t/m 17

๐——๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ณ ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—ป

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Deuteronomium 8: 16-17
Die u in de woestijn het manna liet eten, dat uw vaderen niet gekend hadden, opdat Hij u zou verootmoedigen en u op de proef zou stellen, om u uiteindelijk wel te doen; en dat u dan niet in uw hart zegt: Mijn eigen kracht en de macht van mรญjn hand heeft dit vermogen voor mij verworven.

Dat is eigenaardig: God stelt op de proef, maar niet door te zwijgen en iets achter te houden, maar juist door te spreken en iets te geven! Zijn stem komt binnen via de berg van Mozes en zijn gift, het manna via de lucht. De proef zit hem dan ook niet in het volhardend en gelovig wachten. Het zit hem alleen maar in de erkenning, in het dankjewel zeggen voor het goede dat er al is. Dat is alles. Voor de juiste oriรซntatie van het volk geeft Hij iets dat onbekend was, zelfs bij het voorgeslacht. Want een berg praat niet en eetbare spullen vallen niet uit de lucht. Als dat toch gebeurt, weet je meteen waar het wel vandaan komt. En het einddoel van God is om ons wel te doen.   

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป
โ€œIk heb niks met God hoor,โ€ zei iemand op geruststellende toon, โ€œmaar als Hij er is, mag ie wel blij zijn met mij. Ik zit niemand in de weg, accepteer iedereen en help mijn buren als ze me nodig hebben.โ€ God had het echt met hem getroffen. โ€œAch, Hij weet dat ie me kan vertrouwen,โ€ kwam er nog laconiek achteraan. โ€œEn zegent Hij je dan ook?โ€ Die vraag moest ik even uitleggen. โ€œO je bedoelt mijn centen en mijn spulletjesโ€ฆ kijk jongen dat hebben deze handjes allemaal zelf verdiend.โ€ โ€œEn dat je in staat bent danโ€ฆ om te kunnen werken?โ€ was mijn laatste christelijke poging. Hij tikte tegen zijn borst en zei: โ€œIJzeren gestel jongen.โ€ Ook de fysieke constitutie maakte deel uit van zijn voorraad zelffabricaat.  
Veel van ons zijn anders. Maar dat betekent niet noodzakelijk: beter. Het is in onze tijd onder christenen zelfs een traditie geworden om erover te klagen dat God het allemaal zo moeilijk maakt. We snappen maar niet waarom Hij โ€˜het toelaatโ€™. Maar onze tijd is niet moeilijker dan een andere. Bovendien ben jij in elke tijd, hoe gevaarlijk ook, zelf aanwezig met al je mogelijkheden die je vrij mag benutten. Wat let je? Wij kunnen wel iets leren van die pochende kerel. Hij is zich heel goed bewust van wat hij in voorraad heeft, en hoeft alleen maar te erkennen waar het vandaan komt. Als hij daartoe bereid is, krijgt zijn zelfbewustzijn de juiste oriรซntatie.  
 
Dietrich Bonhoeffer wees erop hoe we er in de kerk aan gewend zijn geraakt God te verbinden met de randen van het leven: problemen, tegenslag, ziekte, rampen, doodgaan. Hij pleitte er in zijn boeken voor om God weer te gaan erkennen in het centrum van ons bestaan, dat wil zeggen daar waar we sterk zijn, waar we blaken van gezondheid en onze longen volzuigen met levenslust. Als we daar God aanroepen, kunnen onze wensenlijstjes worden vervangen door hymnen. Dan zal God weer tronen op de lofzangen van zijn volk. Dat is de eenvoudige proef die God met ons aangaat, zoals toen met de Israรซlieten. Laten we hem de eer geven van onze kracht, ons verstand en onze energie en Hij zal ons wel doen. Bonhoeffer leefde ernaar en was in de gevangenis van Tegel als een vader voor de anderen, zo jong als hij was. Hij straalde rust uit, ook tijdens de bombardementen. Een nazi-arts schreef later dat zijn gezicht glansde toen hij hem vlak voor de bevrijding moest ophangen.       

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ
Gij bidt als gij wanhopig zijt en in nood; mocht gij ook bidden in de volheid van uw vreugde en in de dagen van uw overvloed โ€“ Khalil Gibran (Libanees schrijver en kunstschilder)   

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด 
Hoeveel procent van je gebeden bestaan uit vragen en hoeveel uit danken?    

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?
Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier.  
Copyright ยฉ 2021 Gabriel Financiรซle Bescherming. Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:
Stichting Encour en Gabriel Financiรซle Bescherming
Zielhorsterweg 71, 3813 ZX Amersfoort
info@encour.nl en info@gabrielfb.nl