Weekthema: Gerechtigheid

UIT DE BIJBEL
Gerechtigheid en recht te doen
is voor de HEERE verkieslijker dan een offer.


Een offer brengen impliceert dat het iets van je vraagt of dat het je iets kost. Gerechtigheid komt ook niet tot stand, zonder dat er een prijs voor moet worden betaald. In het Nederlandse woord gerechtigheid vind je het woord ‘recht’. Door gerechtigheid wordt dat wat krom is getrokken in Gods schepping weer ‘recht’ en wordt er ‘recht’ gedaan. Dat mag best wat kosten.

UIT HET LEVEN
Bent u wel eens in een synagoge geweest? Als u daar op een sjabbat-viering geweest bent, dan zal het u wellicht opgevallen zijn, dat er tijdens de viering geen collecte wordt gehouden. Dat mag in het Joodse denken ook niet. De sjabbat is toegewijd aan God en dan past het niet om met geld bezig te zijn. Als je een gift geeft, dan is het de bedoeling dat je dat gedurende de week doet. Je kunt dan, als je wilt anoniem, een gift achterlaten in een vaak onooglijk collectebusje, waar altijd in het Hebreeuws: Tzedakah op staat (zie afbeelding). Weet u wat Tzedakah betekent? Het is het Hebreeuwse woord voor gerechtigheid! Ook in de tekst van vandaag. Als u een gift geeft, dan is het de bedoeling dat Gods gerechtigheid hierdoor tot uiting komt. Dan worden scheef getrokken verhoudingen weer recht gezet. Als je zo je geld gebruikt, dan wordt het een zegen en geen vloek.

UITSPRAAK
Tzedakah is gelijk aan alle andere geboden tezamen.
Bron: Talmud – Baba Batra 9a

UITDAGING
Wij zijn niet alleen verantwoordelijk om te geven vanuit hetgeen ons is toevertrouwd, maar moeten ook nadenken aan wie of wat wij geven. Neem je voor om in de toekomst altijd af te wegen of je gift bijdraagt aan het uitdragen van Gods gerechtigheid.

Auteur: Paul van der Laan

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.