Weekthema: Je naaste liefhebben als jezelf

UIT DE BIJBEL – Exodus 20:13
U zult niet doodslaan.

UIT HET LEVEN
De waarde van het individu en het leven is een cruciale factor in onze samenleving. Dit vereist een correcte handelswijze en juiste morele houding op elk niveau, met betrekking tot menselijke relaties t.o.v. God, gezin, collega’s en anderen. In de dienstverlening, werkomgeving, het personeelsbeleid en het concurrentiebeleid van onze onderneming trachtten wij veel ruimte voor persoonlijke ontplooiing te geven. Respect voor het individu geeft het zelfvertrouwen en de vrijheid om op het hoogste niveau van creativiteit, prestaties en productiviteit te kunnen werken. Ons beleid is erop gericht dat alle medewerkers uniek zijn met unieke combinaties van gaven, talenten, motivatie, karakter, ervaring en waarden. Bekwaamheid, toewijding en succes zullen gehonoreerd worden. Wij denken positief over anderen. Ieder mens is anders en uniek met veel potentieel voor ontplooiing. Onderdrukken van menselijke waardigheid en potentieel kan grote schade berokkenen.

Een manier waarop wij mensen financieel kunnen ‘doodslaan’ of onderdrukken is het niet tijdig betalen van salarissen, nota’s voor verleende diensten of het niet op tijd betalen van schulden. Het wel tijdig voldoen aan onze verplichtingen stelt anderen in de vrijheid verder te kunnen gaan met wat ze beogen. In de bredere samenleving kunnen wij mensen ‘doodslaan’ wanneer we ze voor een habbekrats en onder onmenselijke omstandigheden laten werken. Onze verantwoordelijkheid hierin omhelst het kritisch bekijken van de omstandigheden waarin de producten die we kopen gemaakt zijn. Kiezen voor ‘fairtrade’ producten en voor leveranciers die een duidelijk beleid hebben op het gebied van goede werkomstandigheden, zou deel van ons inkooppatroon moeten zijn. Niet ‘doodslaan’ betekent kiezen voor het leven. Wij doen dit wanneer wij ons geld inzetten voor het beschermen van het leven. Tijd en geld gebruiken om anderen te helpen uit de schulden te komen, helpt ze in de vrijheid te komen, zodat zij zich kunnen ontplooien. Wij leven in een ‘consumptiemaatschappij.’ Het woord ‘consumeren’ betekent ‘opmaken, verteren, vergaan.’ Uitsluitend op ‘consumptie’ gericht zijn, berooft ons van het echte leven. Dat is te vinden in vrijgevigheid, in het opbouwen van waarde in relaties, productiviteit, welzijn en geloof.

UITSPRAAK
“Hoe meer wij bezitten, hoe meer wij willen”. Waarom? Misschien dachten wij dat, hoe meer wij hebben, des te minder wij nodig hebben. Wij dachten dat consumptie zou leiden tot de verzadiging van onze behoeften. Het tegenovergestelde is waar. “Des te meer hebben wij, des te meer willen wij. Elke bevredigde wens leidt tot weer een nieuwe en laat ons in gebrek. Consumptie is net een drug.” Prof.Dr. Tomas Sedlacek, econoom.

UITDAGING
Denk eens na over je bestedingspatroon. Hoe kan ik mijn middelen inzetten om het leven te bevorderen? In vrijgevigheid? Kritisch inkopen? Waarde creëren? 

Auteur: Peter Briscoe

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.