Weekthema: Je naaste liefhebben als jezelf

UIT DE BIJBEL – Exodus 20:14
U zult niet echtbreken.

UIT HET LEVEN
Het laatste echte taboe in relaties is niet de seks, maar het geld.

Een recente studie gaf aan dat maar liefst 80 % van de echtgenoten toegeven dat ze in het geheim winkelen en dat 18 % van de getrouwde mensen creditcardbetalingen doen waarvan hun partner geen weet heeft. Daarnaast zei 34 % te vrezen dat als hun partner de waarheid zou ontdekken, het grote onenigheid zou betekenen. Bijna de helft zei dat ze financiële informatie voor hun man of vrouw verborgen hielden omdat ze er geen ruzie over wilden maken.

Het verbergen van aankopen en financiële beslissingen voor je echtgenoot kan het begin van het einde zijn. De reden? Vertrouwen, een noodzakelijk ingrediënt voor elke relatie, wordt vernietigd. Financiële ontrouw manifesteert zich als we aankopen verbergen, als we niet eerlijk zijn over hoeveel geld we verdienen, of als we de details of implicaties van de financiële beslissingen die we nemen niet duidelijk uitleggen. “Financiële ontrouw”, zegt een psychiater, “kan net zo erg zijn als seksuele ontrouw, in termen van de pijn en de vernietiging die het veroorzaakt.”

Dus, wat kan er aan gedaan worden? De Bijbel geeft ons duidelijke aanwijzingen. “Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid, ieder tegen zijn naaste; wij zijn immers leden van elkaar.” (Efeziërs 4:25) Als we niet ons best doen om de eenheid in onze beslissingen te bewaren, lopen we het risico om van elkaar gescheiden te raken. “En als een huis tegen zichzelf verdeeld is, kan dat huis niet standhouden.” (Marcus 3:25)

UITSPRAAK
“Je kunt geen geweldige relatie hebben totdat je kunt communiceren en het eens bent over geld…” Dr. Larry Burkett

UITDAGING
Hoe kunnen we financieel trouw zijn en financiële ontrouw vermijden? Hier zijn enkele stappen die je zou kunnen nemen.

1. Praat regelmatig met elkaar over je financiële huishouding.
2. Accepteer elkaar en creëer een veilige omgeving waar we zonder angst de waarheid kunnen spreken.
3. Neem gemeenschappelijke Bijbelse principes aan voor financiële besluitvorming (bijvoorbeeld – heb een duidelijke financiële administratie, wees vrij van schulden, leer tevreden te zijn, oefen integriteit, geduld & zelfcontrole…).
4. Realiseer je dat God een uniek ontwerp voor jullie als paar heeft en voor elkaars unieke rollen in dat ontwerp.
5. Ga samen een plan ontwikkelen om de uitgaven te beheersen.

Auteur: Peter Briscoe

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.