Weekthema: Je naaste liefhebben als jezelf

UIT DE BIJBEL – Exodus 20:15
U zult niet stelen.

UIT HET LEVEN
Ik lees heel graag. Omdat ik twee tot drie boeken per maand verslind, was een e-reader voor mij een uitkomst. Je kunt lekker lezen in bed als het donker is, of buiten als het licht is. De boeken zijn goedkoper dan gedrukte boeken en nemen haast geen ruimte in beslag. We hebben al een stuk of acht boekenkasten vol papieren boeken in huis! Toch werd ik onlangs boos. Vooral op Apple books, Bol.com en Amazon, mijn hofleveranciers van e-boeken. Zij hebben de formaten van hun boeken zodanig veranderd dat zij alleen op hun eigen unieke readers te lezen zijn. Je kunt ze niet uitwisselen. Downloaden van een piratensite dan maar. Oh… of toch niet, bedacht ik me later. Da’s eigenlijk stelen. Vroeger worstelde ik ook met downloaden van software, muziek en films van illegale sites. Het is zo gemakkelijk en gratis – maar het is toch stelen. Waarom is het zo gemakkelijk? En waarom is het zo gemakkelijk jezelf te rechtvaardigen? Ach, die bedrijven zijn toch al zo rijk, ach de overheid krijgt toch genoeg aan belastingen binnen, ach, de werkgever mist wat extra onkosten toch niet?

Eerlijkheid voor een christen is zó belangrijk. Het is gezegd dat ‘wij spelen voor een publiek van Eén.’ Die Ene is God. Een voorwaarde voor vertrouwen is eerlijkheid – daar kan je immers op bouwen. Als ik wil dat God mij vertrouwt, dan moet ik eerlijk zijn in alles. Jezus zei: “En als u wat betreft het goed van een ander niet trouw bent geweest, wie zal u het uwe geven?” (Lucas 16:12). Stelen is eigenlijk zeggen: “Ik kan er niet op vertrouwen dat God zal voorzien in wat ik nodig heb. Dus pak ik het zelf, op welke wijze dan ook.”

Een zakenman was voor fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf. Tijdens zijn detentie is hij christen geworden. Na zijn vrijlating ging hij voor het eerst een kerk binnen. Hij zat in de kerkbank voor de dienst en de borden met geboden, links en rechts van het altaar, trokken zijn aandacht. Hij dacht in het bijzonder na over het achtste gebod: ‘Gij zult niet stelen.’ Hij vertelde: “Het was alsof God tegen mij zei: “Omdat Ik nu in jou woon, en jij kracht van mijn Heilige Geest hebt ontvangen, zul je niet meer hoeven te stelen. Wat ik je geef, is genoeg!” Voor hem was dit vers eigenlijk geen gebod, maar een belofte! Vertrouw op God – Hij voorziet!

UITSPRAAK
“Eerlijkheid duurt het langst; maar ik had weinig tijd,” zei de dief.

UITDAGING
Vraag je af bij het nemen van beslissingen: “Is dit echt eerlijk?”, “Wat zou Jezus doen?” en “Kan wat ik doe het licht verdragen?”.

Auteur: Peter Briscoe

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.