Auteur: Joop Gankema

Dag 16: zaterdag 19 maart

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geluk

God voltooit Zijn plan

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Filippenzen 1:6

Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus.

Deze hele brief ademt de liefde van Paulus uit naar deze gemeente in Filippi.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Het is prachtig om te lezen hoe Paulus hier de gemeente in Filippi en met name de gelovigen bemoedigt vanuit zijn geloof. Iets waar wij ook in deze tijd onze lessen uit mogen leren.

Elk mens heeft bemoediging en bevestiging nodig in zijn of haar leven, maar zonder het vermogen om die bemoedigingen te omarmen kan het hopeloos misgaan. Er is mij een situatie bij gebleven van een prachtige jonge vrouw, die zo met haar foto op de voorpagina van Vogue had kunnen staan. Ze was cum laude afgestudeerd aan de universiteit en alle lichten stonden op groen om een fantastische carriรจre te gaan beginnen. Maar in haar hoofd zag ze totaal iets anders. Ze zag in de spiegel een vrouw met gebreken en daarbij ook nog de gedachten dat ze niks kon en niets voor stelde. Haar ouders hadden haar altijd gestimuleerd, gemotiveerd en bemoedigd, net zoals Paulus de gemeente. Toch had deze mooie jonge vrouw niet het vermogen om zichzelf te zien zoals God haar zag en uiteindelijk beรซindigde zij haar jonge leven. Schoot het geloof in deze vrouw te kort in de levens van de mensen om haar heen en die haar liefhadden? Dat geloof ik niet, maar er is meer nodig om zelf met het leven klaar te komen. Daar hebben we God bij nodig. Psychologen hebben allerlei verklaringen over het hoe en waarom het misging, maar de kern ligt in het feit dat andere machten het uiteindelijk in haar wonnen en haar tot die ultieme daad brachten. Paulus schrijft hier in onze dagtekst, dat hij erop vertrouwt dat het goede werk in hen voltooid zal worden. Maar in de Hebreeรซn brief is een gedeelte waar het gaat om geloof en volharding, โ€œBlijf juist volharden, want als u de wil van God doet, zult u ontvangen wat u beloofd is.โ€ (Hebreeรซn 10:36) Evenals deze jong vrouw worden we aangevallen in ons zelf en zijn we onderhevig aan allerlei verleidingen. De sleutel om stand te houden in dit alles komt niet uit ons zelf, maar vanuit God en in ons streven om Zijn wil te blijven doen in ons leven. Even verderop in Hebreeรซn lezen we over een menigte van geloofsgetuigen om ons heen die ons de wedloop van het leven zien lopen. Zij mogen ons aanmoedigen en bemoedigen om onze focus op Jezus te houden, want Hij is de voltooier van ons geloof. (Hebreeรซn 12:1-2) Dat is Gods opdracht voor elkaar!

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

โ€œGezegend zijn degenen die bij de eenvoudige navolging van Jezus Christus door Zijn genade overwonnen zijn, zodat ze met een nederig hart de genade van Christus, die alles en alleen werkt, zullen lovenโ€. Dietrich Bonhoeffer.

Bron: Henk Florijn. Bonhoeffer zijn mooiste citaten, Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer, derde druk, 2016, 7 januari, nr. 6.

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Als er anderen zijn die op dit moment onze bemoedigingen hard nodig hebben dan zijn het wel de slachtoffers van de oorlog in Oekraรฏne. We kunnen hen bijvoorbeeld bemoedigen door middel van financiรซle support, door te bidden of praktisch iets te betekenen. Op de website Christelijk Noodhulpcluster – Oorlog in Oekraรฏne โ€“ https://christelijknoodhulpcluster.nlstaan mogelijkheden om financieel te steunen. En op https://www.rijksoverheid.nl/…/russis…/oekrainers-helpen staan meer mogelijkheden op een rijtje.

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.