Auteur: Joop Gankema

Dag 18: dinsdag 22 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geluk

Tevredenheid is gezond

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Spreuken 14:30

Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten.

Dit Bijbelboek Spreuken getuigt van een bovennatuurlijke wijsheid die God aan Salomo, de schrijver en zoon van David, had gegeven. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat deze ene spreuk klopt, want we zien de gevolgen van afgunst in levens om ons heen die daardoor verwoest raken.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

We kennen allemaal de uitdrukking; Het gras bij de buren lijkt altijd groener dan bij ons. Of een andere typisch Nederlandse opmerking; Kijk toch eens de buren hebben weer een nieuwe auto, waar doen ze het van? Blijkbaar kijken wij mensen altijd om ons heen naar anderen, om ons zelf of de situatie waarin we zitten te vergelijken met die van de ander. De reclamewereld speelt daar handig op in en prikkelt ons om dingen aan te schaffen, die we misschien helemaal niet nodig hebben. Een mooi voorbeeld daarvan recent op tv, is het verhaal van twee broers die naast elkaar wonen. De รฉรฉn gaat vaak op vakantie en vraagt de andere broer om op zijn huis te passen. De broer die steeds thuisblijft heeft het geld niet om op vakantie te gaan, want, en nu komt het, hij koopt zijn boodschappen bij de verkeerde supermarkt. Te duur! Daarom houdt hij niets over. Het gezicht van de achterblijver spreekt boekdelen en de consument wordt geprikkeld het mislopen van prachtige vakanties in het eigen leven niet te laten gebeuren.

Wij hadden het niet breed in onze jeugd thuis en dat resulteerde in het feit dat ik als jongste jongen soms de derdehands kleren van mijn broers moest dragen. Trendy merkkleding was nog niet echt een issue op scholen, maar er werd wel degelijk naar kleding gekeken. Andere kinderen op school zouden daarom kunnen spotten over mijn kleding, maar mijn moeder begreep dat gevaar als geen ander. Zij deed veel moeite om de gedragen kleren voor de volgende drager een nieuw aanzien te geven. De jas kreeg in een zinken tobbe met water vermengd met kleurtabletten een totaal andere kleur en de knopen werden daarop aangepast. De truc werkte, want we kregen best wel vaak complimenten over onze nieuwe jas of andere kleren. Het heeft mij geholpen om terug te kunnen kijken op een gelukkige jeugd. Andere kinderen hadden minder geluk en ook niet zoโ€™n inventieve moeder en droegen duidelijk de last van het commentaar van leeftijdgenoten op hun oude versleten kleren met zich mee. Kinderen kunnen hard zijn en dat heeft sommigen van hen een moeilijke jeugd gegeven, want het ging aan hen knagen. Een reis naar Afrika deed mij beseffen dat ik nooit meer mocht klagen. Daar raakte ik onder de indruk van mensen die onder erbarmelijke omstandigheden leefden en toch gelukkig waren. Daarnaast waren zij ook nog in staat om in hun armoede het kleine beetje dat voor handen was met hun naasten te delen. Hun liefde en zorg voor elkaar sloot elke vorm van jaloezie uit.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

โ€œAls we geen vrede hebben, dan komt dat omdat we vergeten zijn dat we elkaar toebehorenโ€.

Moeder Teresa.

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Een tevreden geest en een goede gezondheid gaan hand in hand. Daarom dagen we je uit deze te vergroten. Fietsen kent een hoop gezondheidsvoordelen, waaronder het reduceren van stress. Ben je van plan de auto te pakken? Kies er dan vandaag eens voor de fiets te pakken (als het enigszins kan).

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Spreuken 14 vers 30