Auteur: Gé Drayer
Dag 19: woensdag 27 maart 2019
Weekthema: Sabbats-en jubeljaar
Verloren sabbatsjaren


UIT DE BIJBEL
Leviticus 26:34-35 “Dan zal het land behagen scheppen in zijn sabbatsjaren, alle dagen dat het verwoest ligt en u in het land van uw vijanden bent. Dan zal het land rusten en zal het behagen scheppen in zijn sabbatsjaren. Alle dagen dat het verwoest ligt, zal het rusten, omdat het niet rustte gedurende uw sabbatten, toen u het bewoonde.”

UIT HET LEVEN
De lijn van Lev. 26 is dat de door God verlangde rust voor heel zijn schepping volledig ontbrak in de toenmalige samenleving. Daardoor zal de periode van een ballingschap heilzaam zijn: het wordt een gedwongen rustperiode. Het vinden van rust is in onze 24/7-maatschappij steeds lastiger. De scheidingslijnen tussen werk en ontspanning vervagen. Iedereen heeft daar mee te maken, zelfs kerkmensen die trouw de ooit algemene zondagsrust houden. In onze maatschappij is alles druk, druk, druk. Rustig aan doen moeten we regelen. Wat de Bijbel ons voorhoudt als van enorm belang voor heel Gods schepping, wordt ons door coaches en therapeuten ook aangeraden. Een powernap overdag is goed voor je productiviteit. Of het ook goed is voor je rust, voor het op adem komen, het opladen van je accu, is een retorische vraag. Daarom wordt steeds weer benadrukt: Neem regelmatig een moment rust. Dat zou een advies van een of andere goeroe kunnen zijn, maar vandaag geeft je Maker je dat advies. Werk met voldoende (dat is voor ieder mens anders) rust combineren maakt ons slimmer, creatiever en gelukkiger – vooral ook in geestelijk opzicht. Soms moeten we ertoe gedwongen worden. Veel beter is het te luisteren naar Hem die je leven leidt: Hij wil zo de vreugde in je leven terugbrengen. Zelf heb ik dat tot een paar keer ‘moeten’ ervaren: mijn lichaam kon de werkdruk die ik mezelf oplegde niet meer aan en zette me stil. Dat is het medische verhaal. De Heer liet me alleen de andere kant zien: ik was het plezier kwijt en ging gebukt onder wat ik moest… De rusttijd bracht bij mij het plezier en de juiste focus terug: ik leef voor Hem en tot Zijn eer!

UITSPRAAK
Stille tijd is goed tegen je dagelijkse portie stress.

UITDAGING
Echt stil worden kost tijd. Oefen je daarin: vandaag 5 minuten, morgen 10, overmorgen een kwartier en bouw dat minstens uit tot een half uur. Geef in deze tijd alleen ruimte aan jouw gesprek met God en Zijn gesprek met jou.
              
Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.

Ons adres:
Gabriël en Encour
Zielhorsterweg 71
3813 ZX Amersfoort