Auteur: Maroesja van der Pols

Dag 19: woensdag 23 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geluk

Vriendelijkheid maakt gezond

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Spreuken 16:24

Lieflijke woorden zijn een honingraat, Zoet voor de ziel, genezing voor de beenderen.

Wat een praktische, wijze tips zijn er toch te vinden in het bijbelboek Spreuken. De woorden die wij uitspreken hebben kracht, dat weten wij. Want wij zijn gemaakt naar het evenbeeld van God die zich uitte, die sprak, en het was er. Als wij ons uitten dan gebeurt er ook iets. En deze tekst laat zien wat vriendelijkheid doet. Het geneest, niet alleen ons lichaam maar ook onze ziel.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Ik kan scherp zijn. Dat kon ik al in mijn jonge jaren. Het was voor mij makkelijker om te zien wat beter kon, wat nog ontbrak of verkeerd was. En ik aarzelde niet om daar een opmerking over te maken. In mijn gedachten werd de wereld daar alleen maar beter van. Laat het maar duidelijk zijn wat nog ziek of slecht is, dan kunnen we zo snel mogelijk ingrijpen of verbeteren. En met die blik of die gedachte is wellicht ook niets mis. Waar ik zeker (en regelmatig, geloof mij maar) de plank missloeg, was de boodschap die ik bracht of de woorden die ik gebruikte.

Toen ik nog maar net een managementfunctie had gekregen als vers afgestudeerde twintiger, was ik mij nog van geen kwaad bewust. Althans, niet over mijn eigen aanpak of woordkeuze. Ik ging in mijn nieuwe functie enthousiast aan de slag met alle onrechtmatigheden die ik om mij heen dacht te zien. In mijn werk, in mensenโ€ฆ Ik zag overal wel kansen voor een grondige verbetering. Er waren dagen dat mensen standaard huilend uit een gesprek of overleg met mij zijn weggelopen. En dat zeg ik zeker niet met trots, maar ik was zo gedreven om het goede te doen. Het juiste in mijn ogen, mijn beleving. Eรฉn van de sterkste lessen die ik heb moeten leren is, dat het zo vaak niet gaat over gelijk hebben. Maar over het spreken van woorden van leven, die oprichten en versterken. Woorden die zorgen dat God met zijn licht kan schijnen in een situatie. Het is de toon die de muziek maakt, zeggen we weleens. En ik heb ervoor gekozen dat God mijn toon mag bepalen. Dan weet ik zeker dat mijn woorden lieflijk zijn, hoe zij ook mogen klinken.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

โ€œHet woord van God is geen scheermesje, maar scherper dan een tweesnijdend zwaardโ€. Marja van der Pols.

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Vriendelijkheid maakt gezond. Dat kan in woorden maar ook in daden. Maak vandaag eens een extra portie van dit gezonde gerecht en breng het bij iemand in je buurt.

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Een vriendelijk woord is een korf vol honing, zoet voor-de ziel en gezond voor het lichaam. Spreuken 16:24 DailyVerses.net erses.ne'