Auteur: Joost Schelling

Dag 2: donderdag 3 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: God

De keuze: God of Mammon

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Lukas 16:13

Geen enkele knecht kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen รฉn de mammon.

Jezus heeft het vaak over onze omgang met geld. Hij spreekt veel vaker over het aardse, dan over het hemelse leven. Bij Lukas is geld โ€˜smeermiddelโ€™ voor goede relaties tussen mensen onderling. Geld, zo lezen we in dit hoofdstuk, is iets wat je toevertrouwd wordt, niet jouw bezit. En dus gaat het om de omgang met geld en jouw trouw daarin. Maar ook de vraag hoe je in jouw keuzes nu je deze laat beรฏnvloeden door jouw hang naar (meer) geld? Dit alles mondt dan ook uit in die splijtende vraag van Jezus: wie wil jij met jouw leven dienen? God of de mammon? In wiens dienst sta jij?

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Praten over jouw omgang met geld is toch nog een groot taboe, ook in de kerk. En dat is met de tekst van Jezus in ons achterhoofd wel vreemd. Want waar jouw geld naartoe rolt, dat zegt dus wel degelijk iets over waar ons hart zit. Maar we vinden het al snel moraliserend om ons bezig te houden met andermans keuzes โ€˜achter de voordeurโ€™. Daarom is het verstandig om eerst maar eens achter de eigen voordeur te beginnen. Als ik eerlijk ben, dan ben ik erg gevoelig voor de prijs. En heel concreet in de supermarkt. Ik speur aanbiedingen af want dat is makkelijk en snel verdiend. Niet dat ik het krap heb trouwens. Maar ik ben natuurlijk ook geen dief van mijn portemonnee. Duurdere en vaak beter of rechtvaardiger geproduceerde producten kunnen zomaar slachtoffer zijn van mijn Hollandse koopjeslust. En dan te bedenken dat wij hier zoโ€™n ongelofelijk aanbod hebben, dat ons de luxe geeft om te kiezen tussen veel verschillende producten in prijs en kwaliteit. De vraag hoe ik God meer kan dienen in de supermarkt, is er eentje die snel naar de achtergrond verdwijnt omdat ik dan toch sneller de mammon voorrang geef. Jezus betrekt de dienstbaarheid aan God in het concrete aardse, dus ook voor de dagelijkse boodschappen.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Arme landen dragen in werkuren twee keer zoveel bij aan de Nederlandse economie dan Nederlanders zelf. – bron: (Olthaar/Schenderling, Hoe handel ik eerlijk, p. 151)

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Houd eens 1 dag exact bij hoeveel keuzes je maakt vanuit je trouw aan God en hoeveel keuzes gemaakt worden door jouw omgang met geld? Wat vind je van de eigen uitkomst? Op welke punten zou je een stap (meer) naar God kunnen maken?

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en tekst