Weekthema: Gerechtigheid

UIT DE BIJBEL
Goed gaat het een man die zich ontfermt en uitleent,
hij behartigt zijn zaken volgens het recht.
Voorzeker, hij zal voor eeuwig niet wankelen,
de rechtvaardige zal eeuwig in gedachtenis blijven.
Hij zal voor geen kwaad gerucht vrezen,
zijn hart is standvastig, hij vertrouwt op de HEERE.
Zijn hart wordt ondersteund, hij zal niet bevreesd zijn,
totdat hij de val van zijn tegenstanders ziet.
Hij deelt mild uit, hij geeft aan de armen,
zijn gerechtigheid houdt voor eeuwig stand,
zijn hoorn zal met eer opgeheven worden.


Het nastreven van gerechtigheid resulteert volgens deze psalm niet alleen in (zakelijk) succes, maar zal ook respect afdwingen. In dit gedeelte zien wij drie belangrijke opeenvolgende principes: Wijsheid (vs. 5), Standvastigheid (vs. 6-8), Eer (vs. 9). Paulus citeert het laatstgenoemde vers in zijn tweede brief aan de gemeente te Korinte (2 Korintiërs 9:9).

UIT HET LEVEN
Zie interview met David en Barbara Green op You-tube: klik op foto om het interview te bekijken. David Green (geboren 1941) is een Amerikaanse zakenman en de oprichter van Hobby Lobby, een keten van ‘art & crafts’ winkels, met meer dan 850 vestigingen in de Verenigde Staten. Samen met zijn vrouw Barbara probeert David zijn bedrijf te runnen op basis van Bijbelse principes. Hun winkels zijn bijvoorbeeld op zondag gesloten, wat zeer ongebruikelijk is in de Verenigde Staten, en hun minimumloon van € 15,70 per uur stijgt ver uit boven de nationale norm van € 7,50 per uur.

Inmiddels is David Green de grootste donateur binnen de Evangelische wereld en geeft hij de helft van zijn winst weg aan evangelische bedieningen. Hij is een levend voorbeeld, dat eerlijk zaken doen en winst maken mogelijk is. Zo draagt hij bij aan het zichtbaar maken van Gods gerechtigheid in onze tijd en illustreert hij de Bijbeltekst van vandaag.

UITSPRAAK
Als we een omzet draaien van $ 1,5 miljard, maar niet iemands leven voor de eeuwigheid veranderen, wat dan nog?
Bron: David Green in: Suzanne Jordan Brown, The Modest Billionaire, Charisma. 

UITDAGING
Zeker, niet iedereen die zijn bedrijf probeert te runnen op Bijbelse principes zal even succesvol zijn als David Green. Toch is het een aardige exercitie om vinkjes, vraagtekens en minnetjes te zetten bij de regels in bovengenoemde psalm. Een vinkje als het op jou van toepassing is, een vraagteken als je het niet zeker weet en een min-streepje als het niet op jouw leven van toepassing is. Wat kun je er aan doen, zodat de min-streepjes een vinkje worden?

Auteur: Paul van der Laan

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.