Weekthema: Barmhartigheid

UIT DE BIJBEL – Mattheüs 9:36
Toen Hij de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen omdat zij vermoeid en verstrooid waren, zoals schapen die geen herder hebben.
Jezus als Goede Herder kijkt met de ogen van een herder. Hij ziet vanuit Zijn innerlijke bewogenheid een volk dat zorg en leiding nodig heeft. Hij is beschikbaar maar wordt Hij ook aanvaard? De ontferming van Jezus is niet alleen een gevoel maar leidt ook tot een daad: Hij stierf voor de mensen om Zijn ontferming te bewijzen.

UIT HET LEVEN
Een tijd geleden las ik het boek Moed, Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden, onder redactie van Jeroen van den Eijnde, Clemens Graafsma en Kees Schuyt (Uitgeverij Balans, Amsterdam 2016). Alle verhalen troffen me vanwege het feit dat mensen die bewogen waren over een situatie ook daadwerkelijk handelden om verandering in die situatie te brengen. Ik noem hier één verhaal.
 
Het gaat over Dr. Sheik Humarr Khan die in 1975 geboren werd in een moslimgezin in Freetown, hoofdstad van Sierra Leone. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in geneeskunde. In 1993 wordt hij dan ook student aan de medische faculteit van de universiteit van Sierra Leone. Vanwege de burgeroorlog vlucht hij met zijn hele familie naar Guinee. Familieleden reizen vandaaruit door naar de VS en dringen er bij hem op aan om hen te volgen. Maar zodra het rustig is in Freetown gaat Khan terug naar de ruïnes en getraumatiseerde bevolking aldaar. Hij zet zich met zijn hele wezen in om te helpen met de strijd tegen de besmettelijke ziekten zoals lassakoorts en ebola. Ebola is ook opgerukt naar Sierra Leone en verspreidt zich razend snel door het land. Als de directeur van het ziekenhuis in Kenema, 200 km verwijderd van Freetown, overlijdt, volgt Khan hem op. Hij studeert, geeft les en publiceert, naast zijn medische taken. Hij weet geld te krijgen uit de VS voor meer onderzoek en voor de bouw van een nieuw behandelcentrum voor besmettelijke ziekten. Duizenden mensen zijn door zijn toedoen en de hulp van medewerkers genezen van en behoed voor ziekten ondanks soms heftige tegenstand van de bevolking waarvan een deel niet kon geloven dat de ziekten door virussen en besmetting verspreid worden. Khan heeft een grote passie om zijn volk te behoeden voor deze ziekten en waar mogelijk genezing te brengen. Weer wordt hem geadviseerd om naar de VS te gaan, maar hij blijft op zijn post totdat de ziekte hem zelf treft. Er is een nieuw medicijn dat gebruikt zou kunnen worden maar dat is nog niet op mensen getest en niemand durft dat hem toe te dienen. Later is het wel gebruikt voor twee zendelingen die verder weg woonden en alle twee genazen. Binnen een paar weken sterft Khan op 29 juli 2014. Khan wordt al heel snel als held vereerd. Voor mij is hij een voorbeeld van ontferming waarbij gevoelens leiden tot grootse daden met afzien van en gevaar voor eigen leven.

UITSPRAAK
“Wie een leven redt, redt de hele wereld/mensheid.”
Bron: Joodse Talmud – Mishnah Sanhedrin 4:5; Yerushalmi Talmud 4:9

UITDAGING
Bidt oprecht: Heer help mij om, vanuit Uw ontferming, mij zo te kunnen verbinden met degenen die lijden en die U op mijn pad brengt, dat mijn gevoelens en woorden leiden tot concrete daden die bijdragen aan oplossingen voor de problemen van deze mensen. Let vanaf nu extra op bij wat er op je pad komt.

Auteur: Connie Karsten

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.