Auteur: Hans Alblas

Dag 24: dinsdag 29 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Gerechtigheid

Armen zijn er altijd

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Deuteronomium 15:11

Want armen zullen binnen uw land nooit ontbreken. Daarom gebied ik u: U moet uw hand wijd opendoen voor uw broeder, de onderdrukte en de arme in uw land.

Wereldwijd zijn er acht mensen die evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking. Hoewel er in veel opzichten vooruitgang wordt geboekt in het bestrijden van extreme armoede, neemt het verschil tussen arm en rijk nog altijd snel toe. Dat komt doordat het probleem van armoede een diepe, geestelijke oorzaak heeft. God belooft aan Israรซl dat niemand gebrek zal lijden als iedereen zich houdt aan zijn voorschriften voor een rechtvaardige samenleving. Dat lezen we onder andere aan het begin van Deuteronomium 15. Vers 11 van dat hoofdstuk stelt echter heel ontnuchterend: Armen zullen er altijd zijn bij u.Onder Gods zegen kan het land van Israรซl meer dan genoeg opbrengen om al zijn inwoners in welvaart te laten leven. Net zoals de aarde ruim voldoende opbrengt om iedereen daarop te voeden. Het probleem is dat de opbrengsten van natuur en menselijke inspanning niet gelijk verdeeld worden. Doordat mensen niet leven in gehoorzaamheid aan Gods Woord, heeft de een te veel en de ander te weinig.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

โ€œArmen zullen er altijd zijn bij u.โ€ Er zullen altijd mensen zijn die hun moeilijke omstandigheden vooral aan zichzelf te wijten hebben. Toch geldt in zijn algemeenheid dat armoede een veel diepere en bredere oorzaak heeft dan persoonlijke keuzes. Armoede ontstaat als een samenleving als geheel niet wordt ingericht zoals God dat voorschrijft. En dat gebeurt niet, omdat mensen zich niet willen onderwerpen aan God, maar het zelf voor het zeggen willen hebben. We mogen dus niet gemakzuchtig naar de arme wijzen en alle verantwoordelijkheid voor zijn armoede bij hem neerleggen. We zullen moeten erkennen dat wij deel van het probleem zijn. Armoede is de verantwoordelijkheid van de hele samenleving. En de oplossing ligt in het gaan leven naar Gods wil, zoals we die ontdekken in de Bijbel. God roept ons daarin op om ervoor te zorgen dat de rijken niet steeds rijker worden ten koste van anderen, zodat er geen armoede zal ontstaan.โ€œ

De armen zijn altijd bij jullieโ€ฆโ€, horen we ook Christus zeggen in Matteรผs 26 vers 11. Zijn leerlingen zijn ontstemd omdat een vrouw een flesje met kostbare olie uitgiet over het hoofd van Jezus. Die dure olie had verkocht kunnen worden om de opbrengst aan de armen te geven! Jezus relativeert die gedachte door te zeggen dat de armen wรฉl altijd bij hen zullen blijven, maar Hijzelf niet. Hoewel armoede een reรซel en gezamenlijk probleem is, is de oplossing ervan niet onze enige verantwoordelijkheid als christen. God dienen begint met Christus aanbidden en dat mag best wat kosten. Dat zet onze inzet voor armoedebestrijding in het juiste perspectief.

Zijn we ons bewust van de geestelijke oorzaken van armoede? Elk jaar op 17 oktober is het Wereldarmoededag. En de zondag daar vlak voor of na is het wereldwijd Micha Zondag. Micha Zondag biedt een gelegenheid om met elkaar na te denken over armoede en rijkdom. Juist in de kerken kan er een hemels perspectief schijnen op dit wereldwijde probleem. Door Christus te aanbidden, Gods Woord te openen รฉn door verantwoordelijkheid te nemen voor de armen. Deuteronomium 15 vers 11 gaat namelijk verder: Armen zullen er altijd zijn bij u. Daarom druk ik u op het hart om vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is.

Lang geleden, in de tijd dat nog bijna niemand een eigen Bijbel bezat, was er een monnik die een zeer kostbare Bijbel in zijn bezit had. Zijn medebroeders wisten dat deze van grote waarde voor hem was en dat hij er elke dag in las. Ze waren dan ook heel verbaasd toen ze hem op een dag zonder zijn Bijbel zagen. โ€˜Wat is er met je Bijbel gebeurd?โ€™, vroegen ze aan hem. De monnik antwoordde: โ€˜Ik heb eenvoudig gedaan wat Gods Woord van me vroeg. Er staat namelijk geschreven: verkoop al wat je bezit en geef het aan de armenโ€™.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

We behoren te bezitten, te genieten en te gebruiken met geen ander doel dan om klaar te zijn om ze weg te doen wanneer we daartoe geroepen worden en om ze gewillig en vol vreugde in te ruilen voor de hemel. Jonathan Edwards (1703 โ€“ 1758)

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Armoede is een groot en reรซel probleem, dat we niet zomaar even oplossen. Maar zolang er armen onder ons zijn, worden we opgeroepen om hen te helpen. Zou je dat vandaag misschien heel praktisch kunnen maken? Door de verkoper van de straatkrant bij jou op de hoek te trakteren op koffie met gebak. Of door een dagje uit te gaan met iemand die rond moet komen van een uitkering of afhankelijk is van giften. Of misschien wel door iets heel waardevols te verkopen en de opbrengst te geven aan iemand die in armoede leeft. Laten we vrijgevig zijn tegenover iedereen die het nodig heeft!

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en de tekst 'Armen zullen er altijd zijn bij เธ™. Daarom druk ik u op het hart om vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die In armoede leeft of er slecht aan toe is. Deuteronomium 15:11'