Auteur: Carla van der Vlist

Dag 25: woensdag 25 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Gerechtigheid

Grotere gerechtigheid

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Mattheรผs 5: 19-20

Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen. Want Ik zeg u: Als uw gerechtigheid niet overvloediger is dan die van de Schriftgeleerden en de Farizeeรซn, zult u het Koninkrijk der hemelen beslist niet binnengaan.

Jezus geeft ons een wake-up call om gerechtigheid niet alleen met de mond te belijden, maar in ons dagelijks leven waar te maken. Dan krijgt het Koninkrijk van God de ruimte door ons heen.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Het doen van gerechtigheid klinkt zowel als iets massiefs als iets dat maakbaar is. Wellicht schrikt allebei je af en vermijd je deze oproep uit het Evangelie. Want hoe kun je gerechtigheid nastreven als je dagelijks geconfronteerd wordt met alles wat scheef is in onze wereldsamenleving. Eรฉn groep van de bevolking lijkt alles te hebben en velen moeten leven in armoede en onveiligheid. Of als blijkt dat ondanks alle pogingen om te werken aan een betere wereld er steeds weer nieuwe brandhaarden van onrecht ontstaan? Wat is dan het geheim achter dit appel van Jezus? Toen ik jaren geleden de eerste Micha-cursus in Nederland gaf, lag direct bij de opening de spannende vraag op tafel uit Micha 6, vers 5: hoe kun je goed en recht doen? Ik denk achteraf dat de Heilige Geest wijsheid gaf, want bij het rondje kennismaken klonk veelvuldig het verlangen om daarbij te ontdekken wat Gods wil is. Als startpunt en eindpunt. Er is moed voor nodig. Het betekent je comfortzone verlaten en een stap zetten in het onbekende. Vrijwilligers die bij ons SchuldHulpMaatje worden, komen nogal eens in aanraking met buurtgenoten die een totaal andere leefwereld hebben. We zijn erop gericht dat die ander na de coaching weer rechtop in het leven durft te staan met zijn of haar talenten. Het betekent vooral ook eigen vooroordelen loslaten en ontdekken wat er echt toe doet. Af en toe krijgen we een bedankbrief te lezen van een hulpvrager. In een van deze brieven stond pas een klein zinnetje โ€˜je hebt me nooit opgegevenโ€™. Dat is wereldnieuws dat hoop geeft. Nu hoeft niet iedereen bij de voedselbank te gaan helpen, naar Lesbos af te reizen of SchuldHulpMaatje te worden als antwoord op de vraag hoe je goed en recht doet. Het is belangrijk dat het bij je past.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Jezus leert ons dat als je Gods koninkrijk zoekt, Hij zal geven wat je nodig hebt. Geef en je zult ontvangen, deel met anderen en je hebt zelf genoeg. In het koninkrijk van God is er genoeg voor iedereen.

Uitspraak van Martine Vonk n.a.v. haar publicatie โ€˜genieten van genoegโ€™.

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Kijk vandaag eens in de spiegel van deze tekst en leg aan God je verlangen voor om te ontdekken wat op jouw pad ligt. Start vandaag met oefenen. Geef prioriteit aan iets wat belangrijk is voor een ander, ook al zit je eigen agenda vol. Doneer geld aan een goed doel, ook al had je andere plannen met je geld. Sta op waar een ander onrecht wordt aangedaan. Daar waar het schuurt, ontstaat glans. Dat is de prijs die het kost, maar die je ook ontvangt. Als je dat ontdekt hebt, breekt het daglicht door. Verandert dit de wereld voorgoed? Meer dan je denkt.

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Matteรผs 5:19 - Bijbeltekst - DailyVerses.net