Auteur: Hans Alblas

Dag 26: donderdag 31 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Gerechtigheid

Laat je raken!

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Deuteronomium 15:7-8

Maar als er onder u een arme zal zijn, iemand uit uw broeders, binnen een van uw poorten, in uw land, dat de HEERE, uw God, u geven zal, dan mag u uw hart niet verstokken, of uw hand sluiten voor uw broeder die arm is. Integendeel, u moet uw hand wijd voor hem opendoen en hem overvloedig lenen, genoeg voor wat hem ontbreekt.

Toen er in 1985 opnieuw hongersnood was in Ethiopiรซ, kwam de wereld in beweging door het benefietconcert Live Aid, dat maar liefst zestien uur duurde. Werd er gehoopt op een opbrengst van รฉรฉn miljoen pond, uiteindelijk leverde dit evenement meer dan 150 miljoen pond ofwel 245 miljoen dollar op! Over de hele wereld waren mensen geraakt door de nood in Afrika en tastten ze diep in de buidel. Dat is meer dan vijfendertig jaar geleden en nog altijd sterven er duizenden mensen in Ethiopiรซ en andere Afrikaanse landen als gevolg van honger, armoede en andere crises. Benefietconcerten en grootschalige fondsenwervende campagnes brengen niet meer dezelfde bedragen op als in 1985. Veel mensen zijn moe geworden van de beelden van arme en hongerige Afrikanenโ€ฆ Deuteronomium 15 vers 11 zegt dat armen er altijd zullen zijn, hoewel dat eigenlijk niet nodig is. Het roept op om vrijgevig te zijn voor iedereen die in armoede leeft of er slecht aan toe is. In vers 7 van onze dagtekst staat ongeveer hetzelfde, volgens de Bijbel in Gewone Taal: Misschien zijn er toch arme mensen in de steden die de Heer, jullie God, zal geven. Denk dan niet alleen aan jezelf. Wees niet gierig, maar geef iemand die arm is, alles wat hij nodig heeft.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Vermoeidheid, teleurstelling en frustratie zijn begrijpelijk als het om de blijvende armoede in de wereld gaat. En ongetwijfeld zijn er veel goede, kritische kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop er de afgelopen decennia geprobeerd is om armoede te bestrijden. Toch ontslaat dat alles ons niet van de verantwoordelijkheid om ons te laten raken door mensen die in armoede leven. In de vier jaar dat ik als fondsenwerver heb gewerkt voor de ontwikkelingsorganisatie Dorcas, heb ik heel veel verhalen gehoord van mensen die in armoede leven. Ik heb de neiging gevoeld om me ervoor af te sluiten, uit een soort professionele zelfbescherming. Dat is me niet gelukt. Niet zo lang geleden, kreeg ik opnieuw tranen in mijn ogen door een verhaal over armoede. In een programma over Engeland hoorde ik een jongen vertellen hoe zijn moeder, zijn broers en hijzelf hebben geleden onder huiselijk geweld. Een afschuwelijke situatie, die direct voortkwam uit de armoede die dat gezin teisterde. Deuteronomium 15 vers 7 en 8 houdt ons voor dat we onze menselijke neiging om alleen aan onszelf te denken moeten weerstaan: Denk dan niet alleen aan jezelf. Wees niet gierig, maar geef iemand die arm is, alles wat hij nodig heeft.

Laat je rรกken door de nood van de armen. Overwin je egoรฏsme en gierigheid en geef ruimhartig, ja zelfs โ€œalles wat iemand die arm is, nodig heeftโ€. Een radicale oproep in een tijd waarin mensen steeds vaker vooral voor zichzelf kiezen. Hier gehoor aan geven kunnen we niet alleen. Daarvoor hebben we elkaar en de genade en kracht van God nodig. Daarom is het zo goed om hier ook als kerk mee bezig te zijn. Samen God zoeken, samen zijn Woord openen en ons samen laten raken, zodat we de toenemende verharding van onze samenleving kunnen weerstaan en om blijven zien naar wie hulp nodig heeft.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Wees zorgvuldig in het bewerken van het goede en geduldig in het verdragen van het kwade. – Thomas a Kempis (1380 โ€“ 1471)

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Hoe laat jij je raken door armoede in de wereld? We dagen je uit om tijd, geld of spullen te geven aan mensen die arm zijn. Bijvoorbeeld voor mensen in de Oekraรฏne waar al veel armoede was en door de oorlog nu is versterkt. Of voor mensen in Afrika en andere ontwikkelingslanden waar veel armoede is. Maar ook in Nederland zijn er mensen zoals bijvoorbeeld vluchtelingen die in armoede leven. Vanuit Gabriรซl geven we jaarlijks alle winst aan goede doelen. Je kunt hier, onder het kopje ‘goede doelen’ zien aan welke doelen wij de afgelopen jaren geld hebben gegeven. Wellicht geeft dit inspiratie.

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van bloem en de tekst 'Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die genoeg heeft om van te bestaan maar zijn hart sluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden? 1 Johannes 3:17 DailyVerses.net'