Auteur: Ben Lankhaar
Dag 26: donderdag 4 april 2019
Weekthema: Geld en geluk
Belasting – last en lastig?


UIT DE BIJBEL
Mattheüs 22:21b “Geef dan aan de keizer wat van de keizer is en aan God wat van God is.”

UIT HET LEVEN
We betalen in Nederland voor van alles en nog wat belasting. Ik heb er, misschien wel ter zelfbescherming, weinig emoties bij. Betalen en doorgaan, dat is het toch het minst pijnlijk. Je gaat in ieder geval niet uitgebreid stilstaan bij het feit dat een aanzienlijk deel van je inkomen op gaat aan belastingen. Daar staat weliswaar wel wat tegenover, maar of ‘onze’ belastingcenten nu altijd wel zo verstandig besteed worden, is maar de vraag. Ik zou het toch beter weten te besteden. Daarnaast zijn er toch ook genoeg plannen van de overheid die niet rijmen met wat er in de Bijbel staat? Is het dan verkeerd om belasting te betalen? Genoeg redenen om wat creatief te zijn, misschien eens wat zwart te werken, wat te schuiven met de cijfers of net even de grens over te gaan in ons voordeel. We hebben toch voldoende redenen om dit voor onszelf te kunnen rechtvaardigen? Het wordt toch wel erg ingewikkeld zo. Is het geoorloofd om de vijand van Gods volk, de keizer, belasting te betalen? Jezus geeft met Zijn antwoord helderheid. Hij doorzag de list en ging met zijn reactie zowel niet tegen God in als tegen de keizer. De Bijbel laat zien dat belasting betalen geen keuze is, maar een daad van gehoorzaamheid. Gehoorzaam aan het gezag dat God over ons aanstelt en geef God de eer.

UITSPRAAK
Romeinen 13:7 “Geef dus aan allen wat u verschuldigd bent: belasting aan wie belasting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eer aan wie eer toekomt.”

UITDAGING
Lees vandaag Romeinen 13:1-7.                   

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.

Ons adres:
Gabriël en Encour,
Zielhorsterweg 71,
3813 ZX Amersfoort

Add Gabriel to your address book