Auteur: Harmen Niemeijer

Dag 27: vrijdag 1 april 2022

𝗪𝗲𝗲𝗸𝘁𝗵𝗲𝗺𝗮: Gerechtigheid

Altruïsme versus egoïsme

𝗨𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗕𝗶𝗷𝗯𝗲𝗹 – Spreuken 22:2

Een arme en een rijke hebben dit gemeen: de Heer heeft hen beiden gemaakt.

𝗨𝗶𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻

Aan de bekende christelijke activist Shane Claiborne werd de vraag gesteld wie christenen zijn. Zijn antwoord: vraag dit aan de armen, de migranten, de kwetsbaren in de samenleving. Zij zullen je aan kunnen wijzen wie christenen zijn. De Bijbel staat vol over hoe God wil dat wij met armen omgaan. Denk aan de wetten in Leviticus, maar ook Jezus zijn eigen woorden in Mattheüs 25. Hierin daagt God ons uit om onszelf te verplaatsen in de armen. We zijn immers allemaal gewoon mens. Waarom zouden we dan niet naast diegene gaan staan en hen op weg helpen?

God vraagt van ons om een rechtvaardig leven te leiden. Rechtvaardigheid gaat niet alleen om datgene krijgen waar je recht op hebt. Rechtvaardig betekent in de Bijbelse context recht doen aan ieder mens, ook al is diegene arm, ziek of een vluchteling. Het is namelijk ook gewoon een mens, geschapen door God.

𝗨𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸

‘God dienen is mensen dienen’

Bron: Majoor Bosshardt

𝗨𝗶𝘁𝗱𝗮𝗴𝗶𝗻𝗴

In de wereld waarin wij leven is veel onrechtvaardigheid. Ver weg, maar ook dichtbij. Hoe kan jij van positieve invloed zijn in onrechtvaardige situaties in je omgeving? Naast wie kan jij gaan staan? Denk hier tijdens een wandeling eens over na en maak een plan hoe jij van betekenis kunt zijn in iemands leven.

𝗠𝗲𝗲𝗿 𝘄𝗲𝘁𝗲𝗻?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen en de tekst 'Een arme en een rijke hebben dit gemeen heeft hen beiden gemaakt. >>(22 :2) de Heer'