Weekthema: De vroege kerk en bezit

UIT DE BIJBEL – 2 Korintiërs 8:9-15
Want u kent de genade van onze Heere Jezus Christus, dat Hij omwille van u arm is geworden, terwijl Hij rijk was, opdat u door Zijn armoede rijk zou worden. Ik geef hierin dan ook slechts mijn mening, want dat is nuttig voor u, die niet alleen met het doen, maar ook met het willen reeds een jaar geleden begonnen bent. Voltooi echter nu ook het doen, opdat, zoals de bereidwilligheid er was, zo ook de voltooiing er zal zijn, overeenkomstig wat u hebt. Want als de bereidwilligheid aanwezig is, dan is iemand welgevallig overeenkomstig wat hij heeft, niet overeenkomstig wat hij niet heeft.

Dit gedeelte maakt deel uit van een oproep tot vrijgevigheid. Twee dingen vallen op: Paulus plaatst het geven in het licht van wat Christus voor ons heeft gedaan. De genade en geven gaan hier hand in hand. En ten tweede pleit Paulus voor gelijkheid en evenredigheid. Het principe van dat genoeg ook echt genoeg is.

UIT HET LEVEN
In mijn kerkelijke traditie worden de giften van de leden van de kerk ‘vrijwillige bijdrage’ genoemd. De gedachte erachter is dat je je er niet op moet voorstaan dat je geeft en hoeveel je geeft. Maar hoe er soms over gesproken wordt maakt wel dat ik wel eens de indruk krijg dat het met de vrijwilligheid van de vrijwillige bijdrage wel meevalt. Misschien moeten we op grond van dit gedeelte van Paulus eerder spreken over ‘Evenwichtige bijdrage’. Zoals Paulus bedoelde: je moet niet geven maar je gaat geven als je echt weet wat Gods genade voor jou heeft betekend. En dat is een zaak tussen jou en God.

UITSPRAAK
Ik hoorde een predikant eens in een preek over dit gedeelte zeggen: “Hou je geld maar, de Heer wil je helemaal!”

UITDAGING
Zet vandaag eens op een rij hoeveel je dit jaar tot nu toe hebt gegeven en vraag je zelf in alle eerlijkheid af: is dit evenwichtig? Klopt het met wat ik zelf maandelijks ontvang en te besteden heb? En is het een goede afspiegeling van wat de genade van God met mij heeft gedaan?  

Auteur:  Fokke Kooistra

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.