Auteur: Paul van der Laan 
Dag 3: vrijdag 8 maart 2019
Weekthema: Meer door minder
Geld is niet alles

UIT DE BIJBEL
Deuteronomium 8:3 “Hij verootmoedigde u, Hij liet u honger lijden en Hij liet u het manna eten, dat u niet kende en ook uw vaderen niet gekend hadden, om u te laten weten dat de mens niet alleen van brood leeft, maar dat de mens leeft van alles wat uit de mond van de HEERE komt.”
We kennen deze tekst vooral doordat Jezus deze citeert als Hij na veertig dagen vasten door de duivel wordt beproefd en wordt uitgedaagd om van stenen brood te maken. (Mattheüs 4:3-4). Het gaat in de oorspronkelijke tekst uit Deuteronomium niet over het immateriële versus het materiële, of het geestelijke versus het stoffelijke, maar om leven vanuit onze eigen inspanningen of vanuit Gods voorzienigheid. Eten wij uit onze eigen hand of uit Gods hand?
UIT HET LEVEN
SBS 6 zendt al een aantal seizoenen het programma “Steenrijk – Straatarm” uit. Rijke- en arme gezinnen ruilen een week hun huis en budget. De centrale vraag is: “Maakt geld gelukkig?” Na drie seizoenen en meer dan 30 afleveringen valt daar nog geen eensluidend antwoord op te geven. De uitzending van 18 september 2018 vond ik best bijzonder. Bernardus en Nienke van Maaren, een rijk ondernemersgezin uit Ibiza ruilen een week van huis met gezin Jansen uit Vianen. Ze steken de handen uit de mouwen. Ze gaan huis aan huis lege flessen ophalen, waarna ze via een app aanbieden om boodschappen tegen een vergoeding op te halen. Dochter Valerie gaat brownies en ijsjes verkopen. Zo weten ze in no-time het krappe weekbudget meer dan te verdubbelen. Ze organiseren een buurtfeest compleet met polonaise en houden voldoende geld over om in de toekomst een kinderfeest te houden. “Dit is met geen geld te betalen,” is de eindconclusie van Nienke. Zij houdt ons zo een belangrijke levensles voor: het gaat er niet om hoeveel geld of bezit je hebt, maar wat je er mee doet.
UITSPRAAK
Rijk zijn bestaat niet uit veel bezittingen, maar door met weinig tevreden te zijn.”
Vrij naar Epicetus, een Grieks stoïcijns filosoof, die leefde van 55-135
UITDAGING
Wat doe jij met je geld en bezit? Bedenk eens wat je er mee kunt doen om jouw directe omgeving te zegenen. Is het organiseren van een buurtfeest ook iets voor jou? Of is het iets voor jou om wat leuks te doen voor de kinderen uit de omgeving? Of past het bij jou beter om iemand bij jou uit de buurt die het minder heeft eens te verwennen? Bedenk iets voor in de komende veertigdagen wat bij jou past om je buurt mee te laten genieten van hetgeen God je heeft toevertrouwd. Wellicht geniet je zelf nog het meest.         

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier. Ons e-mailadres:
Gabriël, Zielhorsterweg 71, Amersfoort, Utrecht, 3813ZX Netherlands
Add us to your address book