Auteur: Leo de Vos
Dag 31: woensdag 24 maart 2021  

Weekthema: ๐—•๐—ฒ๐˜‡๐—ถ๐—ป๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ด๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐—ป๐˜ 
Tekstboek Jouw Geld Telt – Hoofdstuk 13 t/m 15

๐—›๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ผ๐—น๐˜€   

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Spreuken 24: 3-4 Spreuken 24:3-4 
โ€œDoor wijsheid wordt een huis gebouwd en door inzicht wordt het gegrondvest. Door kennis worden binnenkamers gevuld met allerlei kostbare en aangename bezittingen.โ€ 

Met wijsheid, inzicht en kennis bouw je een huis. Maar zulke begrippen betekenen in de Hebreeuwse Bijbel altijd net even iets anders dan bij ons. Wijsheid gaat niet over de filosofische versie. Het is eerder wijs beleid, verstandig handelen, en heeft te maken met praktische levenservaring. Inzicht sluit daarop aan als zijnde verstand van zaken, en kennis gaat niet over weetjes of wetenschap maar duidt op kundigheid en onderscheidingsvermogen, de Slimste Mens van Nederland heeft hier weinig mee te maken. Maar zo bouw je dus een huis, om het daarna te kunnen vullen met al die heerlijke spulletjes waar je zo van geniet.    

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป
Zodra je een huwelijk aangaat en een huisgezin sticht ben je overdrachtelijk gezien een bouwondernemer. Het vraagt beide een grote investering. Mijn huwelijk liep na 25 jaar stuk. Twee zoons, met wie de verhouding overigens prima is, besloten dat er geen God is en dat de Bijbel een sprookjesboek is. Er is bij hen altijd ruimte voor gesprek maar mijn geestelijke bagage moet ik jammer genoeg met anderen delen. Ondanks alle verklaringen voor die spijtige dingen is voor mij wel duidelijk dat ik in de loop der jaren – voor wat betreft huwelijk en gezin – nogal zuinig ben omgegaan met investeren in wijsheid, inzicht en kennis.  
Als het om grotere ondernemingen gaat, zie je het ook fout gaan, ook binnen de gelovige gemeenschap. Iemand bouwt een reusachtig commercieel project rond de inhoud van de Bijbel dat grote publieksmassaโ€™s moet trekken, maar verzuimt iets aan promotie te doen. Hoe zal het voorgeschoten kapitaal ooit terugvloeien? Het gebed vult niet altijd lacunes op die je zelf laat vallen. Een ander volgt zijn droom en bouwt een groots werkterrein voor de geloofsverkondiging waarvan iedereen versteld staat. Maar omdat deze ziener geen oog heeft voor de omgang met geld, stopt hij het ene financiรซle gat met het andere, en vervluchtigt zijn droom alsnog. Mensen die dit overkomt zijn vaak visionairs met een verrassend oorspronkelijke aanpak. Maar ze hebben ook nogal eens de hebbelijkheid om alles zonder de hulp van deskundige medegelovigen te willen doen, met fatale gevolgen voor hun project.  
De Spreukendichter zegt niets teveel. Praktische levenswijsheid, verstand van zaken en kundigheid zijn nodig om wat van je levenshuis te maken, niet in de laatste plaats voor wat betreft het omgaan met geld. Niet iedereen heeft dat allemaal in huis. Je bent een wijs mens als je dat erkent en hetgeen je ontbreekt laat aanvullen door anderen die de nodige vaardigheid wel paraat hebben. Dat vraagt enige investering in tijd en energie maar het loont.      

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ
Goede raad is duur, maar het betaalt zich terug.   

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด
Ga eens na wanneer je een belangrijke beslissing met veel impact hebt moeten nemen. Heb je toen raad gevraagd bij wijze en kundige vrienden of kennissen of juist niet? Wat waren de gevolgen?     

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?
Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier.  

Copyright ยฉ 2021 Gabriel Financiรซle Bescherming. Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:
Stichting Encour en Gabriel Financiรซle Bescherming
Zielhorsterweg 71, 3813 ZX Amersfoort
info@encour.nl en info@gabrielfb.nl