Auteur: Leo de Vos
Dag 35: maandag 29 maart 2021  

Weekthema:  ๐—ฃ๐—ฟ๐—ถ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ
Tekstboek Jouw Geld Telt – Hoofdstuk 16 t/m 17
๐—ฅ๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฑ๐—ผ๐—บ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ช๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ป 

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Mattheรผs 13:22
En bij wie in de dorens gezaaid is, dat is hij die het Woord hoort, maar de zorgen van deze wereld en de verleiding van de rijkdom verstikken het Woord, en het wordt onvruchtbaar. 

Alles is er: het zaad van het Woord en de aarde van het hart. Het wonder van de ontkieming kan plaatsvinden. Maar het zaad doet niks in de aarde. Er slingeren zich overal strengen met gemene angels doorheen die het rusteloos loswoelen. Het zaad wordt opzij gedrukt, zakt in het grondwater en spoelt weg.  

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป
โ€œJe moet er niet zomaar doorheen kletsen. Ik ben in gesprek!โ€ Dat zegt iemand tegen me die twee getrainde duimen op haar telefoon laat dansen. In gesprek. Hoe moet ik dat weten? Maar als je goed kijkt naar de handeling die erbij hoort, plus de tijd die al die gesprekken nemen, vraag je je af of de wereld ooit zoveel conversatie heeft gekend. Het is lastig momenten te vinden waarop je er niet โ€˜doorheen kletstโ€™. Dat gaat maar door. Hoe verwerkt een mens al die dialogen? Wat doen die met je hoofd? Zijn dit misschien nieuwe โ€˜zorgen van de wereld?โ€™ De zorg om de aansluiting met de kudde niet te missen? Om je identiteit niet te verliezen? Om het ergste dat je kan overkomen te bezweren, namelijk alleen zijn?  
De telefoon is maar รฉรฉn enkel voorbeeld van onze manier van in de weer zijn. De verleiding van de rijkdom zit traditioneel in geld en bezit, maar vandaag net zo goed in het aanbod aan tijdvulling. Dat is de alternatieve rijkdom van nu, die overal voor het opscheppen ligt. Bijna iedereen kan erbij, zodat de verleiding zich tot allen uitstrekt. Je hoeft er geen โ€˜rijke jongelingโ€™ voor te zijn. Ik hoorde eens een gelovige oude dame zeggen: โ€˜Het is de bezigheidstherapie van de duivel.โ€™ Christenen uit landen waar ze vervolgd worden, zien het ook onmiddellijk als ze bij ons te gast zijn: de geheimzinnige macht van de ditjes en datjes die ons zo in beslag nemen, zรณ vol maken dat er niks meer bij kan. Het zijn strengen met doorns die ons hart omwoelen en prikkelen tot zenuwachtige activiteit. Wij hebben het multitasken uitgevonden, hetgeen flauwekul is omdat niemand twee dingen tegelijk kan doen. Wie dat toch doet, doet ze beide half.  
Er wordt wekelijks gepreekt. Gods Woord komt met grote regelmaat ons leven binnen. De vraag is hoeveel ruimte we daarvoor nog over hebben in ons hart. In deel 3 van de film The Godfather zit kardinaal Luciani, de latere paus Johannes Paulus I met maffiabaas Michael Corleone op de rand van een fonteintje te praten. Luciani heeft het over het evangelie. Hij haalt een kiezelsteen uit het water, slaat die doormidden en laat beide stukken aan Michael zien. Hij zegt: โ€œKijk, dit steentje ligt al eeuwen in deze fontein, maar je ziet hoe het van binnen is: kurkdroog. Zo wordt het evangelie al eeuwen aan de Europese volken gepreekt. Maar bij de meeste mensen dringt het niet door.โ€  
Het dringt wel door als er tijd en ruimte voor is. Dan moet het ontkiemen, dat is de aard van het Woord, het is zaad, het kรณmt uit, daar kun je van op aan. Wie zijn hart zet op het Woord, wordt een vruchtbaar mens.     

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ
Rijkdom is als zeewater: hoe meer je ervan drinkt, hoe meer dorst je krijgt. – Schopenhauer   

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด
Een week heeft 66 uur als je 56 uur slapen (7×8), pakweg 10 uur eten (7×1ยฝ) en 36 uur werken niet meerekent. Probeer eens te berekenen hoeveel van die 66 uren je besteedt aan bidden, Bijbellezen, nadenken over de geloofspraktijk, kerkgang, meditatie, geloofsgesprekken en lezen van christelijke boeken.  
Beoordeel de uitkomst: het is a. teveel, b. genoeg, c. te weinig.     

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?
Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier.  
Copyright ยฉ 2021 Gabriel Financiรซle Bescherming. Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:
Stichting Encour en Gabriel Financiรซle Bescherming
Zielhorsterweg 71, 3813 ZX Amersfoort
info@encour.nl en info@gabrielfb.nl