Weekthema: Liefhebben als Jezus

UIT DE BIJBEL – Johannes 14:4-6
En waar Ik heen ga, weet u, en de weg weet u. Thomas zei tegen Hem: Heere, wij weten niet waar U heen gaat, en hoe kunnen wij de weg weten? Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.

De verzen in Johannes 14: 2-3 maken duidelijk waar deze Weg heen leidt: naar het huis van de Vader, naar de hemel. Van alle mogelijke bestemmingen is dit toch wel de ultieme plek om naar toe te gaan. De vanzelfsprekende vraag is dan: hoe kom ik er? Het antwoord is één Persoon.

UIT HET LEVEN
Voor de jonge lezers: er was ooit een tijd dat mensen geen navigatiesysteem hadden. Je moest je weg vinden door landkaarten en stratenboeken. Het was de tijd dat ik de navigator was en mij verbeeldde dat ik goed kaart kon lezen. Maar soms ging het mis. Omdat ik niet wilde toegeven, dat ik de verkeerde weg was ingeslagen, duurde het dan lang, veel te lang, voordat ik de vernederende weg terug inzette, terug naar het punt waar ik de verkeerde afslag had genomen.
Jezus zegt hier klip en klaar dat er maar één weg naar God de Vader is. Hij is dat zelf! Als je dat eenmaal ontdekt hebt, dan heb je de dure plicht om de mensen om je heen, die de verkeerde weg zijn ingeslagen er op te wijzen, waar de juiste weg is. Elkaar liefhebben begint bij Jezus volgen op die ene smalle weg. Als we dan toch een keer verkeerd gaan, wees dan niet ijdel, zoals ik dat als (te) trotse navigator was. Hoe langer je wacht, des te erger het wordt. Als je nu niet naar je navigatiesysteem luistert en je rijdt verkeerd, dan zegt deze al snel: “probeer om te draaien”. Zo is het ook met ons. De heilige Geest maant ons om terug te keren, naar het punt waar we de verkeerde afslag namen: “keer om” anders gezegd “bekeer je” horen we dan van binnen. Als we iemand anders fout zien gaan, dan laat dat ons niet onberoerd. Dan hebben we elkaar lief, zoals de goede Herder, die op zoek gaat naar het verloren schaap.

UITSPRAAK
“Het christendom is totaal onbelangrijk als het niet waar is, maar als het wel waar is, dan is het oneindig belangrijk. Het enige wat het niet kan zijn is: een beetje belangrijk.” Bron:C. S. Lewis

UITDAGING
Je kent vast wel mensen die de verkeerde afslag in hun leven hebben genomen. Vraag je zelf biddend af wat je kunt doen om ze op de juiste weg te brengen. Een gesprek, een boek, samen iets leuks doen? Wat past het beste bij je en spreekt de ander aan?

Auteur: Paul van der Laan

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.