Auteur: Paul van der Laan

Goede Vrijdag 15 april 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geven

De ultieme gave

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – 1 Johannes 3:16

Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters.Wellicht is Johannes 3:16 het meest bekende Bijbelvers onder christenen. De indeling van de hoofdstukken en verzen zijn later aan de Bijbel toegevoegd en daarom niet noodzakelijkerwijs geรฏnspireerd. Toch is het mooi en opvallend dat deze tekst uit de eerste Johannes brief met hetzelfde hoofd- en versnummer, een toepassing geeft. Als Hij ons zo heeft liefgehad, dan moeten we ook elkaar zo liefhebben. Dat is in lijn met het nieuwe gebod dat Jezus ons heeft gegeven (Johannes 13:34).

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Rond Goede Vrijdag bestaat er in Nederland sinds de 20e eeuw een unieke traditie, die inmiddels tot ons cultureel erfgoed behoort. We luisteren dan massaal naar de Matthรคus-Passion van Johann Sebastian Bach. Als ik zelf niet naar een uitvoering kan gaan, dan beluister ik deze op Goede Vrijdag volledig via de tv of dvd. Een hele zit van ruim tweeรซneenhalf uur. Elk jaar ben ik weer tot tranen toe bewogen. Vooral bij de aria โ€œAus Liebeโ€ kan ik mijn emoties nauwelijks binnen houden. Deze aria wordt als antwoord gezongen op de vraag van Pontius Pilatus Wat heeft hij dan misdaan? (Matteรผs 27: 23 โ€“ NBV 2004). Het antwoord van de menigte is: โ€œAan het kruis met hem!โ€ Het is het moment in deze passievertelling dat het persoonlijk wordt. Het wordt duidelijk dat Jezus uit liefde voor mij is gestorven. Dat vraagt om een antwoord. Iedere keer dat ik deelneem aan het heilig avondmaal, dan beleef ik deze emotie opnieuw. Als ik het brood eet โ€“ symbool van Zijn lichaam โ€“ en uit de beker drink โ€“ symbool van Zijn bloed, dan ervaar ik hoe verstrekkend die liefde is.Het mag niet uitsluitend bij deze emotionele beleving blijven. Het houdt ook een opdracht in. Als wij deel hebben aan Zijn lijden en sterven, dan moet diezelfde liefde ook onze drijfkracht worden. Naar elkaar, naar al onze medemensen. Op Goede Vrijdag gedenken wij de ultieme gave van Jezus Christus. Wat kun je meer geven dan je eigen leven? Hoe krachtiger kun je je liefde tonen? Laten we elkaar op dezelfde wijze liefhebben. Dan zal iedereen om ons heen zien en begrijpen, dat wij Zijn volgelingen zijn.

Beluister de aria โ€œAus Liebeโ€ via Youtube www.youtube.com/watch?v=-88ZpkYssf0.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Uit liefde wil mijn verlosser sterven,hij heeft geen zonden begaan.Opdat het eeuwige verderfen de straf van het laatste oordeelvan mijn ziel wordt weggenomen.

Nederlandse vertaling van aria โ€œAus Liebeโ€ uit de Matthรคus-Passion โ€“ BWV 244 van J.S. Bach

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Als het onze opdracht is om liefde onze drijfkracht te laten zijn, hoe doe je dat dan naar elkaar, naar je medemens? Wat kan jij doorgeven van Jezus’ liefde aan anderen? Hoe kun je bijvoorbeeld concreet je liefde tonen aan de Oekraรฏense vluchtelingen, die nu naar Nederland komen?

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

1 Johannes 3:16