Weekthema: Liefhebben als Jezus

UIT DE BIJBEL – Johannes 15:12-13
Dit is Mijn gebod: dat u elkaar liefhebt, zoals Ik u liefgehad heb. Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.

Jezus definieert Zijn nieuwe gebod in deze verzen heel specifiek en legt de lat schijnbaar onmogelijk hoog. Het meest kostbare, dat wij bezitten is ons eigen leven. Als wij elkaar werkelijk liefhebben, zoals Jezus dat ons heeft voorgedaan, dan kan dat zelfs impliceren, dat wij bereid zijn om ons leven voor de ander op te offeren.

UIT HET LEVEN
Alfred Vanderbilt was een rijkeluiszoon. Zijn vader Cornelis Vanderbilt liet hem een bedrag na, dat tegenwoordig te vergelijken is met 135 miljoen Euro. In mei 1915 voer hij met het schip Lusitania van New York naar Engeland. Het schip werd geraakt door een torpedo van een Duitse onderzeeër en begon te zinken. Alfred Vanderbilt gaf het reddingsvest, dat hij als eersteklas passagier had ontvangen, weg en probeerde daarna zo veel mogelijk kinderen op de reddingsboten te krijgen. Hij had vrij eenvoudig zijn eigen hachje kunnen redden, maar hij koos er voor om zo veel mogelijk anderen te redden. Terwijl hij hier mee bezig was, ging de Lustania ten onder. Zijn lichaam is nooit terug gevonden. Een journalist van de New York Times beschreef zijn daden als onbeschrijfelijk heldhaftig. Het leven dat hij leidde was allesbehalve voorbeeldig, maar toen het er op aan kwam toonde hij zijn opofferingsgezindheid. Zelfs in de natuur komt dit voor. Als er een indringer bij een kolonie in de buurt komt, vallen de bijen aan door diegene te steken. Helaas is zo’n steek bij de bij zelf fataal, hij verliest namelijk zijn angel en sterft. Maar door het verjagen van de indringer, leidt het offer van de bij tot bescherming van de kolonie. Hoewel het onze burgerplicht is om mensen die in levensgevaar zijn te helpen (Wetboek van Strafrecht, Artikel 450), blijkt lang niet iedereen bereid te zijn zijn of haar leven voor de ander in de waagschaal te leggen. Op deze Goede Vrijdag staan wij er extra bij stil, dat Jezus Christus dit wel voor ons heeft gedaan.

UITSPRAAK
“Het leven is nooit klein, nooit laag, zolang het nog vol is van daden van vrijwillige zelfverzaking, van moed en zelfopoffering.”
Bron: A.S.C. Wallis i.e. Adèle S.C. Opzoomer (Nederlandse schrijfster 1857-1925)

UITDAGING
Neem om 15:00 uur vandaag een kwartier voor God. Mediteer over de kruisdood van Jezus en wat Zijn offer voor jou betekent. Komt 15:00 uur niet uit? Reserveer dan een ander gedeelte van de dag hiervoor.

Auteur: Paul van der Laan

Wil je meer weten over deze 40 dagen kalender en hoe je hier zelf een vervolg aan kunt geven in je eigen leven? Klik dan hier.