Auteur: Antonie Treuren

Dag 6: dinsdag 8 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geld

Hoed je voor hebzucht

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Mattheรผs 19:22

Toen de jongeman dit woord gehoord had, ging hij bedroefd weg, want hij had veel bezittingen.In dit verhaal heeft Jezus een confronterende voorwaarde voor een rijke jongeman die Hem wil volgen. Hij moest namelijk eerst zijn bezittingen aan de armen geven. Jezus zag dat de man vasthield aan wat hij bezat en voor het volgen van Hem is juist volledige overgave en afhankelijkheid van Hem een voorwaarde. Niet het bezit zelf was het probleem, maar de waarde die de man eraan hechtte wรฉl.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Het moment dat ik dit schrijf hebben we Black Friday net achter de rug, een zogenaamd kortingenfestijn waar we ogenschijnlijk de mooiste producten tegen de laagste prijzen kunnen scoren. Op internet zijn er verschillende geluiden te horen. Er is een groep die naar deze dag uitziet en een andere groep die zich er juist scherp tegen verzet, vooral vanuit het idee dat we zouden moeten consuminderen in plaats van consumeren. Eerlijk gezegd denk ik niet dat deze specifieke vrijdag nu het probleem is, maar juist het algemene principe dat we het vaak zo moeilijk vinden om tevreden te zijn. We kijken ergens naar uit, maar het is een kunst ergens echt van te kunnen genieten en niet direct uit te willen zien naar iets wat nog beter of mooier is (of lijkt te zijn). Ik vind het dan ook een troost dat rijkdom niet gelegen is in hoeveel je hebt, maar hoe je jezelf ertoe verhoudt. Ik denk dat we mogen genieten van wat God ons geeft en dat we tegelijkertijd ook de taak hebben om op te letten dat we dit doen op een eerlijke manier. Voor zowel onze medemens als de natuur.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Wie rijk wil zijn moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen. โ€“ Plato (Griekse filosoof 427-347BC)

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Waar ligt voor jou hebzucht op de loer en zou je dat graag anders willen zien? Wees je vandaag eens bewust van dat wat je wel allemaal hebt. Probeer er extra van te genieten, zonder dat je het idee hebt dat het nog beter of mooier kan zijn.

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Hij zei tegen hen: 'Pas op, hoed je voor iedere vorm van hebzucht, want emands leven hangt niet af van zijn bezittingen, zelfs niet wanneer hij die in overvloed heeft.' Lucas 12:15 956695%'