Auteur: Hans Ablas

Dag 9: vrijdag 11 maart 2022

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ: Geld

Altijd tevreden

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—•๐—ถ๐—ท๐—ฏ๐—ฒ๐—น – Filippenzen 4:11-13

Niet dat ik dit zeg vanwege gebrek, want ik heb geleerd tevreden te zijn in de omstandigheden waarin ik verkeer. En ik weet wat het is vernederd te worden, ik weet ook wat het is overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd te zijn als in honger te lijden, zowel in overvloed te hebben als in gebrek te lijden. Alle dingen kan ik aan door Christus, Die mij kracht geeft.

Net als in de tijd van het Griekse en Romeinse Rijk, is het in onze tijd een groot ideaal om onafhankelijk te zijn. Mensen kunnen je heel trots vertellen dat ze nog nooit hun hand hebben hoeven ophouden. Je moet immers โ€˜je eigen broek ophoudenโ€™, voorzien in je eigen levensbehoefte, zelfredzaam zijn. Paulus weet precies hoe de mensen in zijn tijd denken. Mensen streven ernaar autarkes te zijn, zoals dat in het Grieks heet: zelfgenoegzaam. Zoals wel vaker, geeft hij een heel andere betekenis aan dit begrip. In Filippenzen 4 vers 11 gebruikt hij dit woord als hij zegt: Ik heb geleerd om in alle situaties tevreden te zijn. Of hij nu gebrek lijdt of in overvloed leeft, of hij nu arm is of rijk, of hij nu rammelt van de honger of geen pap meer kan zeggen: Paulus is autarkes. De Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004 heeft hier: โ€˜ik heb geleerd om in alle omstandigheden voor mezelf te zorgenโ€™. Zo zouden Paulusโ€™ tijdgenoten het zeggen: โ€˜ik red mezelf wel!โ€™ In de NBV21 is dit terecht veranderd in: โ€˜ik heb geleerd om in alle omstandigheden tevreden te zijnโ€™… Het gaat er nu net om dat Paulus nรญet voor zichzelf kan zorgen, en toch tevreden is. Het zijn de Filippenzen, die hem financieel ondersteunen nu hij niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Bovenal is het echter Christus, die hem helpt goed om te gaan met alle omstandigheden, zoals uit Filippenzen 4 vers 13 blijkt: Ik kan alles verdragen, omdat de Heer mij kracht geeft. Paulus is in alle omstandigheden tevreden, omdat Christus alles voor hem is. Christus is zijn kracht, waardoor hij niet bezwijkt voor de verleidingen van geld en bezit of een tekort daaraan. Christus is zijn blijdschap, altijd en overal. Christus is ook zijn vrede, die alle verstand te boven gaat. Dรกt bepaalt zijn autarkes, zijn tevredenheid. Doordat dit echt zo is voor Paulus, kan hij zijn lezers en ons aansporen om ons geluk helemaal in Christus te zoeken. Zoals we lezen in Filippenzen 4 vers 4 tot en met 7:Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.

๐—จ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป

Als student heb ik jarenlang heel sober geleefd. Deels was dat noodgedwongen, deels een bewuste keuze. Liever besteedde ik mijn tijd en energie aan Bijbelstudie, gebed en betrokkenheid bij de kerk dan aan een bijbaantje. Als getrouwd man heb ik geleerd om goed voor mijn vrouw te zorgen (en later ook voor onze dochter). Dat betekent voor mij dat ik meer belang ben gaan hechten aan voldoende inkomsten. Toch kan ik niet zeggen dat ik nu โ€˜gelukkigerโ€™ ben dan destijds. Hoewel ik kan genieten van goede, mooie en fijne dingen, blijf ik mijn diepste vreugde in Christus vinden. Dat is in al die jaren niet wezenlijk veranderd. Hoe je financiรซle situatie ook is: vind je blijdschap en vrede in Jezus! Kom je van alles tekort en weet je niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Laat Christus je hart en gedachten vullen met zijn vrede. Dan hoef je niet bezorgd te zijn en zal je ervaren dat Hij je geeft wat je nodig hebt. Verdien je meer dan je nodig hebt voor je eigen levensonderhoud? Laat dan niet je rijkdom je grootste vreugde zijn en je een gevoel van zekerheid geven, maar Christus. En laat Christus je hart en je gedachten bewaren voor de verleidingen van de rijkdom.

In alle omstandigheden tevreden zijn, is dat mogelijk? Niet als je ernaar streeft om zelf-genoegzaam te zijn. Wat je jezelf te bieden hebt is namelijk nooit voldoende om de leegte in je hart te vullen. Streef daarentegen naar Christus-genoegzaamheid! Laat Jezus Christus je genoeg zijn, of je nu arm of rijk bent. Hij wil je vervullen met een vreugde en vrede, die je je niet kunt voorstellen. Hij leert je een tevredenheid, die ver uitgaat boven alles wat je aan geld en bezit kunt verzamelen. Christus is genoeg, meer dan genoeg, en dat maakt tevreden, altijd.

๐—จ๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ

Een leraar zei ooit dat Adam zijn naaktheid niet voelde, omdat hij volkomen opging in het contact en de gemeenschap met God. Zo kan het besef van de heerlijkheid iemand volledig in beslag nemen. Dat besef kan zo sterk zijn dat hij denkt niets anders nodig te hebben terwijl hij op aarde niets bezit. Christopher Love (1618 โ€“ 1651) – Bron: Christelijke citaten

๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด

Onderzoek eens hoe het met jouw autarkes is. Hoe tevreden ben jij met wat je hebt? En hoe vind jij vrede in je hart wanneer er tekorten zijn?

๐— ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป?

Wil je meer achtergrondinformatie over de 40 dagen kalender en de schrijvers? Klik dan hier https://gabrielfb.nl/achtergrondinformatie-40-dagentijd/.

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Fil.4:11 "ik heb geleerd om n alle omstandigheden voor mezel te zorgen" (NBV) Want ik heb geleerd om in alle situaties tevreden te zijn." (Bijbel in gewone taal) Ik heb geleerd met de omstandigheden waarin k verkeer, penoegen LE nemen" NBG 1951)'