Onze visie ‘Mensen leren leven vanuit financiële vrijheid’

Stichting Encour is in 2008 opgericht door Peter Briscoe. Zijn droom was om mensen te helpen groeien naar financiële vrijheid.

De rechtsvoorganger van Stichting Encour (stichting Crown Financial Ministries) is samen met onder andere, Kerk in Actie, het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad, Missie Nederland en enkele NEN8048 gecertificeerde Christelijke Schuldhulpverleningsorganisaties mede initiatiefnemer geweest van SchuldHulpMaatje. Stichting Encour is als werkstichting, de kraamkamer van SchuldHulpMaatje geworden. Vanaf 1 januari 2015 is SchuldHulpMaatje verder gegaan als zelfstandige Vereniging met als directeur Peter Rijsdijk. SchuldHulpMaatje is inmiddels actief in 100 gemeenten en er zijn meer dan 2000 vrijwilligers bij betrokken.

Tijdens de ontwikkeling van SchuldHulpMaatje werd duidelijk dat circa 40% van de mensen die met schulden kampen geen werk hebben. Deze realiteit heeft Encour ertoe aangezet om ook na te denken hoe mensen te ondersteunen die op zoek zijn naar werk. Hier is Jobhulpmaatje uit ontstaan. Dit is een maatjes project om werkzoekenden te ondersteunen. Vanuit het ministerie SZW werd een startsubsidie verstrekt om zo in 2015 het concept te testen.

Verder begon een aanhangend concept JobGroups zich te vormen. Voor de ontwikkeling van dit project werd financiële ondersteuning verleend door Stichting Kerk en Wereld, Stichting Rotterdam en het Kansfonds. Sinds 1 September 2014 werd Bert den Hertog aangenomen om de projecten JobHulpMaatje en JobGroups in goede banen te leiden. Vanwege de positieve ervaringen  van zowel JobHulpMaatje als JobGroups is besloten een nieuwe Stichting JobHulpMaatje Nederland te ontwikkelen. Deze stichting is sinds 1 februari 2017 een feit. Deze nieuwe stichting zal zich volledig gaan toeleggen op de verdere doorontwikkeling en uitbouw van JobHulpMaatje en JobGroups in Nederland. Ook is er een vervolgsubsidie van SZW ontvangen voor de verdere doorontwikkeling.

De concepten SchuldHulpMaatje en JobHulpMaatje richten zich vooral op de vraag hoe zo snel mogelijk uit de armoede of aan een baan te komen met behulp van ondersteuning van een Maatje. Nu deze diaconale concepten zijn ontwikkeld richt Encour zich sinds 1 februari 2017 op een aangescherpte en hernieuwde visie: mensen leren leven vanuit financiële vrijheid.